drupal statistics
leaflet_icon.png

Download direct onze folder

NoP_PDF_downlaod.png

ebook_icon.png

Ebook beschikbaar in onze praktijk

NoP_PDF_downlaod.png

pdf_icon.png

Lees onze blog

blog-icon.png

Bel voor een afspraak: 040 24 33 571 / 062 5174777

Een effectieve behandeling helpt u verder vooruit

NRC HANDELSBLAD
DONDERDAG 21 JULI 1994
WETENSCHAP EN ONDERWIJS

Uitpuilende tussenwervelschijf is volkomen normaal.

Niet iedereen met een afwijkende wervelkolom blijken ook bij mensen zonder enige rugklachten zeer veelvuldig
voor te komen (in de helft van de gevallen!). Een uitpuilende wervelschijf moet daarom als een normale bevinding worden beschouwd.
Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek bij 98vrijwilligers die nog nooit echt rugklachten hadden gehad.
Het onderste (lumbosacrale) deel van de wervelkolom werd bij deze mensen Met Magnetic Resonance Imaging
MRI-scan afgebeeld.
Deze opnamen werden bestudeerd door twee ervaren neuro-radiologen die niet op de hoogte waren van de gezondheidstoestand van de onderzochte personen. Om de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen, waren er ook een aantal scans doorheen gemengd van mensen die wel last van rugklachten hadden.
De neuro-radiologen kwamen tot de opzienbare conclusie dat liefst de helft van de mensen zonder klachten één of meer uitpuilende tussenwervelschijven vertoonden een kwart van hen had een duidelijke hernia. De tussenwervelschijf puilde door een bindweefselscheru naar buiten in het wervelkanaal. Bij slechts 36% van de klachten vrije proefpersonen waren de tussenwevelschijven geheel normaal.
(New England Journal of Medicine, 14 Juli) Als een hernia zo veelvuldig voorkomt bij mensen zonder enige klachten heeft het natuurlijk ook maar heel weinig betekenis als je een dergelijke afwijking vindt bij iemand met rugpijn.
Dat kan volstrekt op het toeval berusten. De onderzoekers zijn daarom van mening dat er bij mensen met lage rugklachten geen uitgebreide diagnostiek moet worden verricht. dat leidt alleen maar tot ongerustheid en angst en resulteert eventueel zelfs in een onnodige chirurgische-ingreep MRI-scans en andere geavanceerde diagnostische technieken zouden alleen moeten worden gebruikt al er op grond van het ziektebeeld al duidelijk is dat een openratie noodzakelijk is, dus als er naast pijnklachten ook andere ernstiger, afwijkingen zijn zoals verminderd gevoel in de benen, blaasstoornissen of krachtsvermindering van de voeten
(Bart M van P)

rontgennodig.gif